Pażdziernik rozpoczęliśmy od szkolenia z pobieranie próbek wody do spożycia do badań fizykochemicznych i mikrobiologicznych zgodnie z wytycznymi norm PN- ISO 5667-5:2017-10 oraz PN-EN ISO 19458:2007. Podczas szkolenia teoretycznego uczestnicy dowiedzieli się jakie są wymagania, występujące najczęściej problemy związane z pobieraniem. W programie zawarte były:
Wymagania normy PN- ISO 5667-5:2017-10 w zakresie pobierania próbek wody do spożycia do badań fizykochemicznych, wymagania normy PN-EN ISO 19458:2007 w zakresie pobierania próbek wody do spożycia do badań mikrobiologicznych, wymagania Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. 2017 poz. 2294); w zakresie pobierania próbek wody do spożycia, wybór pojemników i utrwalanie próbek zgodnie z normą PN-EN ISO 5667-3:2018-08, potwierdzanie ważności wyników w zakresie pobierania próbek zgodnie z normą PN-EN ISO 5667-14:2016-11, wykonywanie badań wody do spożycia w miejscu pobierania: pomiar temperatury, pomiar odczynu pH, pomiar chloru wolnego i chloramin, informacje o zachowaniu spójności pomiarowej wyżej wymienionych metod badań próbek wody do spożycia w miejscu ich pobierania, a także potwierdzanie ważności uzyskiwanych wyników, najczęściej pojawiające się problemy podczas pobierania próbek wody do spożycia. Na koniec odbył się pokaz pobierania wody do spożycia z kurka oraz wykonywania pomiarów w miejscu pobierania, w czasie którego każdy uczestnik mógł dokonać pobierania/wykonywania pomiarów pod okiem wykładowcy.
Zachęcamy do fotorelacji z tego intensywnego dnia! 🙂
0 komentarzy